van fritekraam naar manege

als toerist in de regio verblijven wij de meeste tijd in belgie. vroeger trokken we er met het gezin op uit naar de ardennen. nu de kinderen uit huis zijn, zijn het meer wandel en fietstochten die we doen.

wat ons altijd heeft verbaast is de grote verscheidenheid waarmee gebouwd mag worden in belgie. zo staat er tussen de villa’s in een keer een caravan waar fritten verkocht worden. of een hypermodern gebouw naast een traditionele villa. op ons kwam dit over als wildgroei, wat ook zijn charme kan hebben hoor. maar verbluft waren we wel als we ergens in een bos een stuk tegen kwamen waar de bulldozer doorheen reed. als we dan een jaar later terug kwamen stond er ineens een villa. achteraf bleek dat heel veel van deze bouwsels illegaal waren. die konden gebouwd worden doordat de verantwoordelijke overheid de andere kant op keek. een aantal jaar geleden kregen we via de t.v. mee dat de overheid een punt zette achter deze praktijken. heel veel van deze bouwwerken werden met de grond gelijk gemaakt.

zo zijn wij een tijd lang te gast geweest bij stalkerwijer. een forelvijver aan de rand van eigenbilzen/zutendaal. het zal een van de laatste bouwsels zijn geweest dat onder dit mom gesloopt werd. ook kwam in het nieuws dat enkele zeer grote bouwsels ontzien werden. de overheid leek de plank mis te slaan doordat het kapitaal werd ontzien. dezelfde vriendjespolitiek die in het verleden mogelijk had gemaakt dat er illegaal gebouwd kon worden zorgde er voor dat er in bepaalde gevallen niet gesloopt werd.

nu ik lees wat er staat te gebeuren aan het kanaal in eigenbilzen zie ik toch dat het regelen van zaakjes nog steeds aan de orde is. betreurenswaardig, en dan druk ik mij zacht uit. met een goed gevulde beurs en connecties dreigt er weer een stuk natuur verloren te gaan. het verschil met 40 jaar geleden is dat het nu blijkbaar legaal mag. een manege bouwen waarvoor heel veel natuur moet verdwijnen. het zal er niet mooier op worden. zoals vroeger een frittekraam naast een villa stond komt er dan nu blijkbaar een lelijke feestgelegenheid in een mooie groene omgeving. de contrasten en willekeur lijkt te blijven bestaan. zowel mijn vrouw als ikzelf hebben jullie petitie getekend. veel sterkte. floor.